miercuri, 22 octombrie 2014

Cele mai bune programe gratuite pentru calculator

Nu trebuie intotdeauna sa platesti pentru o aplicatie buna – multe programe pentru activitatea de zi cu zi sunt distribuite gratuit. Si in acelasi timp, calitatea este la fel de buna ca la cele platite.
In acest articol – despre cele mai bune si cele mai utile programe gratuite, care pot fi utile pentru fiecare utilizator. Eu am ales doar cele programe, care sunt utile pentru mine. Preferinta altor utilizatori poate sa difere de preferinta mea.

Documente, foi de calcul si prezentari

Chiar daca unii utilizatori sunt de parere ca Microsoft Office este o suita de birou gratuita, in realitate nu este. Word pentru a lucra cu documente, Excel pentru foi de calcul, PowerPoint pentru prezentari – pentru toate acestea trebuie sa platesti, si sistemul de operare Windows nu este echipat cu aceste programe.
Cel mai bun pachet de programe gratuite pentru birou – este LibreOffice si OpenOffice. Primul a aparut din al doilea, astfel sunt asemanatoare.

LibreOffice

Cele mai bune programe gratuite pentru calculator
Ce sa folosim? Eu as recomanda LibreOffice, deoarece politica actualizarilor si a licentei este mult mai clara. Programul este complet gratuit (poate fi folosit inclusiv in scopuri comerciale, de exemplu, in organizatii) si contine toate functiile, de care ai putea avea nevoie de la aplicatii de birou.
Suita LibreOffice are suport pentru limba romana, si este compatibila cu toate versiunile Windows, Linux si Mac OS X. Acest pachet de programe poate fi descarcat de pe site-ul producatorului http://ro.libreoffice.org/.

Media Player Classic – vizionarea filmelor si videoclipurilor

Cand reinstalez sistemul de operare, primul lucru pe care il fac, este instalarae codecurilor K-Lite Codec Pack, care contine player media Media Player Classic si cateva setari utile (desi totul functioneaza foarte bine cu setari implicite). Bineinteles, playerul poate fi descarcat si separat.
Cele mai bune programe gratuite pentru calculator
Instaland aceste codecuri, niciodata nu caut alt player video, niciodata n-am avut nevoie, desi am incercat o multime de programe pentru vizionarea filmelor.
Unii ar putea spune ca playerul VLC este mai bun. Da, si acest player este o optiune foarte buna, care are o multime de functii utile. Doar ca pentru munca mea de zi cu zi, eu n-am nevoie de aceste functii.
Site-u oficial Media Player Classic http://mpc-hc.org/

ImgBurn si CDBurnerXP pentru inscriptionarea CD-urilor si DVD-urilor, crearea imaginilor ISO

Chiar daca in ziua de astazi inscriptionarea discurilor nu este atat de raspandita, pentru unii programele de inscriptionat discuri pot fi utile. Pentru mine, de exemplu, sunt utile. Nu trebuie sa ai neaparat un pachet Nero pentru aceste scopuri, sunt suficiente programele gratuite, cum ar fi ImgBurn sau CDBurnerXP – au tot ce ai nevoie.
Cele mai bune programe gratuite pentru calculator
5 programe gratuite pentru inscriptionat CD/DVD

WinSetupFromUSB pentru crearea stick-ului USB bootabil

Cele mai bune programe gratuite pentru calculator
Prefer WinSetupFromUSB, cu acest program pot crea o unitate USB cu instalarea oricarei versiuni de Windows sau Linux. Vrei sa inscriptionezi o imagine cu o suita de securitate LiveCD pe stick USB – si acest lucru poti face cu WinSetupFromUSB.
Cum fac stick USB bootabil

CCleaner pentru curatarea calculatorului

Probabil cel mai popular program pentru curatarea registrului, fisierelor temporare, cache si multe alte lucruri din Windows. Contine o multime de instrumente utile. Avantajul principal – simplu in utilizare chiar si pentru utilizatorii incepatori.
Cele mai bune programe gratuite pentru calculator
Utilitarul este actualizat periodic, iar in ultima versiune au aparut instrumente pentru vizualizarea si eliminarea extensiilor si plugin-urilor din browser.
CCleaner 5 disponibil pentru descarcare

Editor grafic Adobe Paint.net

Fiecare al doilea utilizator este specialist in Photoshop. Pe cai legale, dar mai des ilegale, instaleaza acest program pe calculator. Chiar are nevoie de el, daca foloseste editorul grafic doar pentru a roti o imagine sau a pune text peste o poza (nu pentru munca, asa are el chef)? Tu faci ceva in Photoshop din cele descrise, sau il ai instalat ca sa fie?
Majoritatea utilizatorilor n-au nevoie de el (eu il folosesc pentru munca din prin anul 2005), multi chiar nu-l folosesc, dar vor sa-l aiba, si isi propun de cativa ani sa invete sa lucreze in acest program. In plus, instaland versiunea piratata (fara licenta) utilizatorul nu doar se chinuie, dar si risca.
Cele mai bune programe gratuite pentru calculator
Ai nevoie de un editor grafic simplu in utilizare si gratuit? Paint.net este alegerea cea mai potrivita. Atat timp cat nu te vei apuca de prelucrarea profesionala a fotografiilor, nu vei avea nevoie de mai mute functii, decat exista in Paint.net. Site-ul producatorui: http://www.getpaint.net/

Recuva – program pentru recuperarea datelor

Am incercat o multime de programe gratuite pentru recuperarea fisierelor sterse sau pierdute. Si am ajuns la concluzia ca Recuva, care este de la acelasi producator ca si CCleaner – este unul dintre cele mai bune, si este chiar mai bun decat multe programe comerciale. Daca ai pierdut ceva si vrei sa recuperezi – recomand Recuva.
Cele mai bune programe gratuite pentru calculator
Recuperarea datelor cu Recuva

Malwarebytes Anti-Malware pentru eliminarea diferitelor tipuri de Malware si Adware

Problema cu programe malware, care nu sunt virusi (prin urmare si nu sunt vazuti de antivirusi), dar provoaca comportament nedorit, de exemplu, reclame pop-up in browser, in ultimul timp este destul de actuala.
Pentru a scapa de acest tip de malware, recomand utilitarul Malwarebytes Anti-Malware
Mai multe informatii despre Malwarebytes Anti-Malware

7-Zip – arhivator

Daca ai nevoie de un arhivator bun si gratuit, care poate lucra cu toate tipurile de arhive – 7-Zip este alegerea potrivita.
Arhivatorul 7-Zip lucreaza rapid, se integreaza bine in sistem, dispacheteaza fara probleme arhive zip si rar, iar daca ai nevoie de impachetat ceva, va face acest lucru cu o compresie maxima. Site-ul producatoruli: http://www.7-zip.org/

Browser si Antivirus

In acest articol nu voi scrie despre cel mai bun browser sau antivirus gratuit, deoarece la fiecare subiect aparut pe Internet, imediat se gasesc cei care nu sunt multumiti.
Apropo, poate este careva interesat de promotia AVG Internet Security 2015.

Si inca ceva

In acest articol n-am scris despre unele programe, care n-ar fi utile pentru unii dintre cititori. N-am scris despre Notepad++ sau Sublime Text, FileZilla sau TeamViewer si alte programe necesare pentru mine. De asemenea, n-am scris despre lucruri evidente, cum ar fi Skype.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu